DaivaJoga.lv

Uz tikšanos nodarbībās!

Veselīgs uzturs un jogīšu receptes

Comments Off
komentāri

Šajā sadāļā dalīsimies ar idejām, informāciju un receptēm, kas ir izlasītas, izdzirdētas un apzinātas kā būtiskas, lai justos labāk un enerģiskāk.

Droši iesakiet komentāros, kur var nopirkt labus, veselīgus, garšīgus produktus, kā arī ko labu no viņiem var pagatavot!

Veģetārieša minimums

Olbaltumvielas: pākšaugi, graudaugi, kartupeļi, piena produkti, sojas produkti

Kalcijs: kacenkāposti, sinepju lapas, rāceņu lapas, brokoļi, kaltētas vīģes, ar kalciju bagātināts sojas piens, jogurts, siers.

Dzelzs: pilngraudu maize, pākšaugi, zaļie dārzeņi, brokoļi, pētersīļi,dilles, spināti, kaltēti augļi, (piem. aprikozes) sojas produkti, vīnogas, ķirbis, granātābols, kviešu dīgļi.Lai organisms vieglāk uzņemtu dzelzi no augu valsts produktiem  uzturā jāiekļauj C vitamīns, kas ir zemenēs, tomātos, citrusaugļos.

Cinks: pilngraudu produkti, pākšaugi, kviešu dīgļi, rieksti.

Omega 3 taukskābes: linsēklas, valrieksti, rapšu eļļa un soja.

D-vitamīns: vislabāk protams Saule,  sojas piens vai brokastu pārslas, kas bagātinātas ar D vitamīnu.

B -12: piena produktos.

Kā labāk sevi apgādāt ar dzelzi

Dzelzs uzsūkšanās uzlabojas skābā vidē, tāpēc maltītei ieteicams uzdzert skābu sulu, kas atšķaidīta ar ūdeni. Lai netraucētu dzelzs uzsūkšanos nedzeriet sārmainu minerālūdeni, pienu vai stipru tēju.

Par efektīvu līdzekli mazasinības novēršanai uzskata granātābolu sulu, taču tās dziedniecisko iedarbību rada ne tik daudz dzelzs, bet gan organiskās skābes, minerālvielas un C vitamīns, kas veicina dzlezs uzsūkšanos. Lai nekairinātu kunģi sula jādzer atšķaidīta ar ūdeni.

Bagātīgas ar dzelzi ir žāvētas aprikozes, taču no svaigi spiestas aprikožu , arī persiku sulas dzlezs ir organismam vieglāk uzņemama.

Vīnogās ir ne vien dzelzs , bet arī folijskābe un mikroelementi, kas veicina asinsradi- kālijs, magnijs, kobalts, mangāns u.c.

Ķirbī ir gan dzelzs,gan folijskābe. Ja ik dienu patērējam 500 gramus ķirbja , hemoglobīnam asinīs vajadzētu atbilst normai.

Ābolos gan nav pārāk daudz dzelzs , taču tie briest gandrīz katrā Latvijas dārzā. Lai dzelzs labāk uzsūktos, ābolus ietiecams sagriezt, bet svaigi izspiestu sulu dažas stundas paturēt, lai saskaroties ar skābekli, kļūst tumšāka. Tad dzelzs top vieglāk uzņemama.

 

  • Kabaču ikri     

2,5 kg kabaču, 500 g  burkānu, 500 g saldie pipari, 300 g sīpoli, saknes selerija 1 gab., lapu selerija 1gab., pētersīļa sakne un lapas 1 gab., 8 tējk. cukura, 5 tējk. sāls ,0,5l asās tomātu pasta 2 gab., 250 g  eļļas. Visu notīra, sagriež un apcepj eļļā un izmaļ caur gaļas mašīnu. Izņemot zaļumus tos labāk sīki sakapāt. Tad liek lielā katlā un pievieno tomātu pastu, eļļu un vāra 30 min. Visu laiku ir jāmaisa! Jo masa ir bieza un var piedegt. Pēc 30 min. liek klāt sāli, cukuru un zaļumus. (ja nav asās tomātu pastas, tad pievieno maltus melnos piparus un čilli piparus pēc garšas) Un vēl 15. min vāra , visu laiku maisot. Karstu masu pildām sterilās burkās un glābājam ledusskapī. Ja ledusskapī nav vietas, tad pasterizē 15 min.  100 grādu temperatūrā.

  • Gurķu ūdens karstai vasaras dienai!

1,5 l vēsa ūdens, pievieno : sagrieztu  gurķi ripiņās 1/3 no trauka tilpuma; pus citrona  (sagriezta šķēlītēs ar visu mizu); sīki sagriezta īkšķa lieluma ingvera. Liek nostāvēties no vienas stundas līdz pat 12 stundām, pēc 12 stundām garšo pēc bērzu sulas. Ja ir vēlēšanās var saldināt ar medu.

  • Piena tēja rudens vakarā!

Tā ir lieliska mūsu nervu sistēmai, fiziskam vājumam un saaukstēšanās gadījumā

Garšvielas jāliek tik daudz,  cik stipru mēs vēlamies dzērienu, var iesākt ar šādām proporcijām:

uz vienu litru ūdens četras ingvera šķēlītes ( var arī protams pulveri), sešas krustnagliņas, astoņas kardamona sēkliņas sasmalcinātas, astoņas melnā pipara graudiņus, pusotru kanēļa standziņu, pusi tējkaroti melnās tējas (ja vēlas) , puslitru piena, medu , ja gribas saldināt.

Vispirms uzvāriet ūdeni, tad pievienojiet garšvielas, uzlieciet katlam vāku un vēl vāriet 10-15 minūtes. Tad noņemiet no uguns , pievienojiet melno tēju, tā dos lielisku krāsu pienam, ļaujiet tai ievilkties 1-2 minūtes. Tad pievienojiet pienu un pavāriet līdz pirmajam burbulim kā saka. Biezumus var nokāst. Un piena tēju 7 reizes pārliet uz maiņām divos traukos , lai bagātinātu tēju ar skābekli.  To dara tā, kā mēs kādreiz atdzesējam tēju, kad tā pārāk karsta , tad pārlejam citā traukā tikai šoreiz svarīgi pārliet turot vienu trauku no otra kādus 15 cm starpā , lai līstot no augstuma tēja bagātinātos ar skābekli.

  • Ingvera Tēja

Dos enerģiju. Un būs lielisks palīgs , ja ir sāpošs kakls, saaukstēšanās gadījumā, kā arī ja ir mēnešreižu krampji.

Puslitram ūdens tiek pievienots  sarīvēts ingvers, ingvera daudzums atkarīgs no tā , cik stipru grib dzērienu, var sākt ar mazu gabaliņu. Ingveru vāra 10-15 min. Tad pievieno pienu un uzvāra to. Nokāš biezumus un pasniedz. Medu iesaka pievienot tikai tad , kad tēja ir atdzisusi līdz 40 grādiem, citādi medus paliek toksisks.

  • Ķīnas pupiņu un rīsu diēta -gremošanas un nieru darbības uzlabošanai ! Ieteicama ziemā

30 dienas tiek ēstas tikai ķīnas pupiņas un rīsi, gatavošanas laikā pievieno daudz svaigu dārzeņu, ne saldētos dārzeņus.

Ēdienreižu starplaikos ēd augļus saldumu vietā. Jogas tēja arī ieteicama.

  • Ķirbja kūka- iesaka Helga

100g sviesta, 150 g cukura, 3 olas, 450 g ķirbis, 2 paciņas liesais biezpiens, 2ēd. k.

miltu, 2-3 ēd.k. manna, cepamais pulveris, var vaniļas cukuru.

Pagatavošana: ķirbi sagriež gabaliņos un sutina ( var pievienot ingvera šķēlīti),

tad nokāš un tikai biezumus sablenderē.

Tad, kad ķirbis padzisis pievieno olu dzeltenumus, cukuru (arī vaniļas), biezpienu,

miltus, sviestu, mannā un tad lēnām iecilā olas baltumus, lai kūka būtu gaisīgāka.

Tad atliek vien likt cepeškrāsnī uz 180 grādiem un cept kamēr gatava!

  • Gardā ķirbja zupa! iesaka Antra

Izejvielas:eļļa cepšanai , 1 sīpols sagriezts gabaliņos, 6 ķiploka daiviņas

smalki sagrieztas,  1,5 kg ķirbis nomizots un sagriezts kubiņos ,

garšvielas – malts koriandrs, svaigs sarīvēts ingvers, maltas romiešu ķimenes

(cumin), kurkuma , 2.5 glāzes buljona, 400 ml kokosriekstu piena (var arī mazāk – to skatās pēc garšas!)svaigs koriandrs un čili pārslas pārbēršanai

Gatavošana:Uzkarsētā eļļā katlā vai uz lielas uz pannas apcep sīpolu, kamēr tas kļūst caurspīdīgs. Cepšanās beigās pieliek ķiploku un pacep vēl 1 minūti.Pievieno garšvielas un cep vēl pāris minūtes.Tad pievieno ķirbi kubiņos un visu kārtīgi izmaisa – tā, lai garšvielas pārklātu ķirbi. Visam pāri lej karstu buljonu. Liek virsū vāku un uz lēnas uguns sautē 20-30 minūtes – kamēr ķirbis mīksts. Pa laikam apmaisa. Pannu (katlu) ņem nost no uguns un pagaida, lai ķirbja masa nedaudz atdziest.Ņem blenderi un visu blendē, kamēr vairs neredz gabaliņus! Liek atpakaļ uz uguns un pievieno koksriekstu pienu. Samaisa. Sagaida pirmo burbuli (t.i., kamēr uzvārās). Pasniedz pārbērtu ar svaigu koriandru un čili pārslām .

Lai garšo!

  • Gripas laikā lietosim imunitāti nostiprinošus dzērienus!!!

Sildošais dzēriens sastāv no piecām maltām garšvielām, to ir vieglāk pagatavot nelielās devās un uzglabāt slēgtā traukā.

Proporcijas: 1 daļa melno piparu, 4 daļas kardamons, 4 daļas kanēlis, 4 daļas krustnagliņas, 4 daļas ingvers. To visu sajauc un lieto, kad nepieciešams. Uz krūzi ūdens ir 1/ 4 daļa  no tējkarotes.

Tad uzvāram un ja ir vēlēšanās pievienojam pienu un saldinam.

  • Citrona, apelsīna un ingvera tēja.

Trauka tilpums: 1L,

Sastāvdaļas : 1 tējk. rīvēta ingvera , to aplejam ar verdošu ūdeni un ļaujam 15. min. ievikties, tad pievienojam no diviem apelsīniem un pus citrona izspiestu sulu.  Ja ir vēlēšanās varam arī saldināt!

  • Ābolu -ingvera tēja!

Trauka trešo daļu piepilda ar sagrieztiem , nemizotiem āboliem un pievieno rīvētu ingveru, saldumam pievienojam kanēļa standziņu un tad  to visu aplejam ar verdošu ūdeni. Lai ievelkas 15-30 min.

Ļoti labi šādus dzērienu pagatavot termosā!

  • Daudzu iemīļota recepte- pikantais piens!

Garšvielas : ingvers, kardamons, kanēlis, muskatrieksts, vaniļas cukurs, kurkums, koriandrs. Liekam karsēties pienu , tad pievienojam garšvielas. Garšvielas  liekam klāt pēc sajūtām. Gatavošanas  laikā maisam līdz piens uzvārās. Varam saldināt papildus. Labs dzēriens pirms gulētiešanas, nomierina vātu un veicina miegu. Arī labs profilaksei pret gripu un vīrusiem.

Saldumi mmm..

  • Bēsan Ladū- bumbas no zirņu miltiem

Sastāvdaļas : 350 g sviesta (nepilnas divas glāzes), 400g zirņu miltu ( 4 glāzes),  2 ēdamkarotes rīvēta kokosrieksta, 2 ēdamkarotes valriekstu vai lazdu riekstu, puse tējkarotes svaigi samaltu kardamona sēklu vai 1 tējkarote malta vanilīna, 250 g pūdercukura ( 2 glāzes).

Pagatavošana: Uz mazas uguns pannā ar biezām sienām izkausē sviestu. Pieliek zirņu miltus un apcep, nepārtraukti maisot ar koka karoti. Pēc 15 min. miltiem jābūt pietiekami apceptiem un jāsāk izdalīt riekstu smarža. Tad pielieciet sarīvēto kokosriekstu, valriekstus un samalto kardamonu, saimaisiet visu. Kārtīgi maisot , cepiet vēl 2 minūtes. Noņemiet pannu no uguns un pielieciet pūdercukuru. Ar dakšiņu samaisiet , izjaucot kunkuļus un iejaucot sastāvdaļas vienmērīgi visā ēdienā. Uz vairākām minūtēm nolieciet aukstā vietā.

Kad masa ir pietiekami atdzisusi, lai to varētu apstrādāt tālāk , ar mitrām rokām izveidojiet 12-15 valrieksta lieluma bumbiņas. Ja vēlaties, varat izveidot līdzenu plātni un sagriezt tos mazos kvadrātiņos vai rombiņos. Gatavošanas laiks – 30 minūtes.

  • Burkānu pudiņš – Gādžar kā halvā

Sastāvdaļas : 900g svaigu burkānu, 150g sviesta ( trīs ceturtdaļas no glāzes), 500 ml piena ( 2 glāzes), 300g cukura ( viena ar pus glāze), 3 ēdamkarotes šķēlītēs sagrieztu mandeļu, nedaudz apgrauzdētu, 3ēdamkarotes rozīņu, pus tējkarotes malta kardamona.

Pagatavošana: Burkānus nomazgājiet, nomizojiet un sarīvējiet uz smalkās rīves. Izkausējiet katlā sviestu un ielieciet tajā sarīvētos burkānus. Cepiet ar noņemtu vāku uz vidējas uguns 10 min., bieži apmaisot, lai nepiedegtu un ceptos vienmērīgi. Pielejiet pienu, pielieciet cukuru, mandeles un rozīnes. Vāriet vēl 20-30 minūtes, līdz halava sabiezē viendabīgā masā.

Ielieciet halavu traukā , kurā to pasniegsiet. Tiklīdz tā ir nedaudz atdzisusi, izveidojiet apaļu formu 2,5 cm biezumā. Apkaisiet ar samalto kardamonu un atstājiet atdzist 30 min. Sagrieziet gabaliņos un pasniedziet kā saldo ēdienu vai uzkodu.

Gatavošanas laiks 50 min, dzesēšanas laiks 30 min.

  • Ābolu un rozīņu kūka jeb brūnais cukurniedru kekss

Sastāvdaļas ( jāpieturas pie receptes, lai kekss iznāktu tieši tāds kādu ēdām!) :  225 g miltu, 2 tējk. cepamā pulvera, 1 tējk. kanēļa, 1 tējk. muskatrieksta, pus tējk. sodas, viena astotā daļa tējk. sāls, 270 g brūnais cukurniedru cukurs - ļoti svarīgi , lai tas ir tas lipīgais , slapjais, īstais  cukurniedru cukurs , 3 lielas olas, 4 ēdamkarotes sviesta, pus tējk. vaniļas ekstrakta, 2 sarīvēti āboli, 180 g gaišo rozīņu, 100 g sakapātu valriekstu.

Pagatavošana: Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 C, Ietauko cepamo veidni (23×23). Lielā bļodā iesijā miltus , cepamo pulveri, kanēli, muskatriekstu, sodu un sāli. Iemaisa brūno cukuru, olas, sviestu un vaniļas ekstraktu. Pievieno ābolus, rozīnes, valriekstus. Mīklu pilda veidnē. Cep 60-75 min. Atdzesē veidnē.

  • Jāņogu kekss

Sastāvdaļas : 300g miltu, 2 tējk. cep. pulvera, 1/8 tējk. sāls, 150 g mīksta sviesta, 150 g granulēta cukura, 4 lielas olas , 1/2 tējk. vaniļas ekstrakta , 140 g jāņogu, 50 g pūdercukura.

Pagatavošana: cepeškrāsni sakarsē līdz 180 C, ietauko dziļu kūkas veidni ( diametrā 20cm), nelielā bļodā iesijā miltus, cepamo pulveri un sāli. Citā bļodā strauji saputo sviestu un cukuru, iekuļ olas un vaniļu. Pievieno miltu maisījumu un jāņogas. Mīklu pilda veidnē. Cep 1h 20 min. 5 min. atdzesē veidnē. Izņem un atdzesē pilnībā. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar pūdercukuru.

 

  • Saldā spēka maize – tradicionālā itāliešu ziemassvētku kūka.

Sastāvdaļas:  kviešu milti 50 g, kakao pulveris 1 tējk., cukurs 150 g, medus 150 g, sviests 30 g, mandeles ar miziņu 200 g, lazdu rieksti 100 g, valrieksti 100g, žāvētas vīģes 50 g, žāvētas melnās plūmes 50 g, krūmcidoniju sukādes 50 g, žāvēti ķirši 50 g, ķirši šokolādē 50 g, rozīnes šokolādē 50 g, pūdercukurs pārkaisīšanai 1 tējk. Ja nav kādi no žāvētajiem augļiem, tad liek to kas ir vairāk. Un ja negribas tik saldu, tad var atteikties no ķiršiem un rozīnēm šokolādē.

Garšvielas : krustnagliņas 15 gab. , kardamons  , kanēlis un baltie pipari 2 šķipsniņas, muskatrieksts 1 gab., čili pipars (kaltēts) šķipsniņa.

Vajadzīgs vēl būs cepampapīrs viena loksne un forma 26 cm diametrs.

Pagatavošana: Pastāv uzskats, ka panfortē jābūt iekļautām vismaz 17 sastāvdaļām, tad tā būs īpaši vērtīga.

Vispirms piestā sagatavo garšvielu maisījumu, tās saberžot. Žāvētos augļus sagriež gabaliņos, sasmalcina valriekstus un tad lielā bļodā visu  sajauc kopā ar garšvielām, miltiem un kakao pulveri. Uz mērenas uguns katliņā liek karsēties cukuru ar medu un sviestu. Kad cukurs izkusis, ļoti ātri šo sīrupu iemaisa bļodā ar sausajām sastāvdaļām. Šis maisījums ļoti ātri kļūs ķepīgs , tāpēc tas veikli jāpārliek uz cepampannu. Ar samitrinātām rokām cepamformā visu masu vienmērīgi izlīdzina. Jau uzkarsētā cepeškrāsnī  (170 grādi ) liek iekšā un cep 35-40 min. Kad kūka sāk burbuļot, tā ir gatava !! Vēl siltu to izņem no formas, noņem papīru un atdzesē. Kad tā pilnībā atdzisusi, pārkaisa ar pūdercukuru. Pasniedz sagriežot mazos gabaliņos. Labu apetīti!

  • Ķiploku zapte

 2-2,5 kg tomātu, 1kg burkānu, 1kg ābolu, 1kg dzeltenās paprikas, 100-200 g ķiploku, 225 g cukura, 1glāze eļļas, 5-8 tēj.kr. sāls, 2-3 tēj.kr. etiķa esences.

 Tomātus nomazgā, nedaudz sagriež. Burkānus notīra, nomazgā, sagriež gabalos. Ābolus mazgā, nomizo un iztīra. Papriku mazgā, izņem sēklas un nedaudz sagriež. Visu samaļ, liek lielā emaljētā katlā un vāra uz lielākās uguns reizēm apmaisot, vāra 30 min.

10 min. pirms vārīšanās beigām pielej eļļu ( ļoti sprāgst). Pieliek cukuru un sāli. Kad gatavs izslēdz un pielej etiķi.

Kamēr zapte vārās, noloba ķiplokus, smalki saspiež.

Gatavo masu maisot atdzesē ūdens peldē, tajā iemaisa ķiplokus. Pilda mazās burciņās un noslēdz ar sterilu vāciņu. Burkas jātur ledusskapī.

  • Pikantais burkānu un rozīņu kēkss.

Sastāvdaļas: 2 olas, 1/2 tējk. soda, 1 tējk. čili pulvera, 2 lieli burkāni, 6 ēd.k. kausēta sviesta, 150 g. cukura, 180 g. pilngraudu miltu ( var arī parastos miltus ņemt vai maisīt pusi uz pusi), 1 tējk. cepamā pulvera, 1/8 tējk. sāls, 120 g. rozīnes, 4 ēd.k. piens.

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Ietauko veidni (21x 11) tā ir maizes veidne, bet protams var jebkurā nelielā cepamā veidnē. Sakuļ olas, sodu, čili pulveri, cepamo pulveri, cukuru. Sarīvē uz smalkas rīves  svaigus burkānus, tad liekam klāt masai. Pievienojam arī izkausētu sviestu un iemaisām miltus, sāli, rozīnes un pienu. Mīklu pildām veidnē un cepam apmēram 45-55 min. līdz mīkla vairs nelīp pie koka iesmiņa. Atdzesējam,tad  ņemam laukā no veidnes un griežam.

 

Lai garšo!

  • "Daiva joga" studija atrodas Rīgā netālu no centra , A.Čaka ielā 104/3, telefons 27882681, vārtu kods 159A